
     

 
November 14, 2003        
     
 
Kevin Stevenson 
Chairman IFRIC    
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UK 
 
 
      
Dear Kevin, 
 
 
Re: IFRIC Draft Interpretation 2 Changes in Decommissioning, Restoration and 

Similar Liabilities 
 
On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing 
to comment on the draft of the IFRIC Interpretation 2 on Changes in 
Decommissioning, Restoration and Similar Liabilities (“D2”). This letter is submitted in 
EFRAG’s capacity of contributing to IASB’s and IFRIC’s due process and does not 
necessarily indicate the conclusions that would be reached in its capacity of advising 
the European Commission on endorsement of the definitive IFRIC interpretation on 
the issue. 
 
We acknowledge that both IAS 16 Property, Plant and Equipment and IAS 37 
Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets contain requirements on 
how to account for decommissioning, restoration and similar liabilities at the initial 
recognition of a liability and a related asset but not on the treatment of subsequent 
changes in estimates. We therefore believe that IFRIC should provide guidance on 
how to account for the effects of subsequent changes in the measurement of these 
liabilities and related assets. 
 
The basic principle underlying the D2 proposal is that a change in an estimated 
decommissioning, restoration or similar liability “should be viewed as revising the 
initial liability and the cost of the asset” (BC 6). The approach essentially assumes 
that an initial estimate of the cost of an asset is regularly revised as more information 
becomes available and as discount rates change. Using the new cost basis the 
accumulated depreciation to date is recalculated and an adjustment is made in 
income in the current year for any “catch-up” amount needed to reflect what would 
have been the case had the revised cost been known at the outset. Similarly, an 
adjustment is made to reflect the amount that has to be depreciated in the future. The 
approach is therefore primarily retrospective in nature.   
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Whilst the D2 approach has considerable merit, it is inconsistent with the way in 
which existing international standards (IAS 8 Accounting Policies, Changes in 
Accounting Estimates and Errors and IAS 16 Property, Plant and Equipment) are 
universally interpreted, as requiring changes in estimates to be accounted for 
prospectively. Our understanding is that IFRIC rejected a prospective approach 
because it believes that, if all of the changes in the decommissioning or restoration 
liability were to be attributed to the future use of the asset, the usage would be likely 
to be miscosted. Moreover, if the liability were adjusted downwards, the adjustment 
could exceed the existing depreciable amount of the asset and a negative carrying 
amount of the asset would arise. 
 
We have considered these arguments but believe, on balance, that it is more 
important that the interpretation should be consistent with existing standards and that 
the changes in estimates of future decommissioning, restoration and similar liabilities 
and the related asset should be accounted for fully prospectively, without “catch up” 
of the effect to past periods’ accumulated depreciation in the period of the change in 
estimates. We, therefore, do not support the approach proposed in D2. Instead we 
prefer a fully prospective approach capitalising all of the effect of changes in 
estimated outflows of resources embodying economic benefits and in the discount 
rate, and depreciating them prospectively (as described in BC9 alternative (c)). 
 
In reaching our conclusion we considered the example of a nuclear power 
installation. Initially, the useful economic life may be estimated to be 30 years and the 
decommissioning costs calculated, then discounted back to initial value at the date of 
installation. After some years of operation it is decided that the installation’s life can 
be extended to 40 years. The postponement of decommissioning by ten years 
reduces the present value of the liability, and consequently the amortisation of this 
component of the asset’s cost. At the same time, extension of the asset’s life by ten 
years requires an adjustment to the rate of depreciation of the asset. If the reduction 
in value of the decommissioning cost component is to be dealt with retrospectively 
yet the adjustment to the asset’s life in respect of decommissioning and all other cost 
components to be dealt with prospectively, the same event will have been recognised 
in two different ways. This will be very difficult to explain and is not likely to enhance 
transparency. Accordingly, we suggest that the interpretation be amended to make it 
consistent with existing standards (IAS 8 paragraph 26, IAS 16 paragraph 52). 
 
If you would like further clarification of the points raised in this letter, Paul Rutteman 
or myself would be happy to discuss these further with you. 
 
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
Johan van Helleman 
EFRAG, Chairman  
 
 


