
 

 

 
 

October 31, 2002 
     
 
Sir David Tweedie 
Chairman IASB 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UK 

 
 
Dear David, 
 
Re: ED 1 First-time Application of International Financial Reporting Standards 
 
On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing 
to comment on the Exposure Draft of an IFRS dealing with First-time Application of 
IFRS. This letter is submitted in EFRAG’s capacity of contributing to IASB’s due 
process and does not necessarily indicate the conclusions that would be reached in 
its capacity of advising the European Commission on endorsement of the definitive 
IFRS on the issues. 
 
We support the simplified approach which replaces the former SIC 8 with a more 
pragmatic and practical solution. However, be believe the standard requires further 
clarification and modification in certain areas. 
 
The appendix comprises our answers to the questions raised in the draft standard 
and other comments which we believe require consideration. 
 
If you would like further explanation of the points raised in this letter Paul Rutteman 
or myself would be happy to discuss these further with you. 
 
 
 
 
 
Yours sincerely 
 
 
Johan van Helleman 
EFRAG, Chairman 
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ED 1 First-time Application of International Financial Reporting Standards 
 
 

Q1. The proposed IFRS would apply when an entity first adopts International 
Financial Reporting Standards (IFRSs) as its new basis of accounting, by an 
explicit and unreserved statement of compliance with all IFRSs (paragraphs 1-5 
and paragraphs BC4-BC10 of the Basis for Conclusions). 
Is this an appropriate description of the circumstances when this proposed 
IFRS should apply?  If not, what changes would you suggest, and why? 
 
 
Response 

 
Yes, EFRAG in general agrees that it is appropriate to regard the first time of 
application of IFRSs as being the first time the financial statements include an explicit 
and unreserved statement of compliance with all IFRSs. 
 
We agree with the principle in paragraph 3 that an entity is a first-time adopter when 
it adopts IFRSs as a new basis of accounting. The Exposure Draft makes that 
distinction based solely on whether an entity’s financial statements previously 
contained an explicit and unreserved statement of compliance with all IFRSs, as 
required by IAS 1 (paragraph 2 of the Exposure Draft) (see BC 9), or not.  
 
The application of the principle as it stands would result in certain anomalies. 
Consider the following situations: 
 
1. an entity which was in full compliance with all IFRSs for previous years, but failed 

to include the formal explicit and unreserved statement of compliance with all 
IFRSs in the financial statements, would be regarded as a first-time adopter (with 
all the consequences of paragraph 7 and 13 of this Exposure Draft). 

  
2. two entities which have both failed to comply with IAS 14, segment reporting, in 

their most recent previous financial statements: the first entity made a statement 
that it complies with all IFRSs, except for IAS 14. The second entity made an 
explicit and unreserved statement of compliance with all IFRSs, but the auditors 
qualify their report on the basis of non compliance with IAS 14. Despite their 
financial statements being the same in all respects, the first entity would be 
regarded as a first time adopter whereas the second entity would not be a first 
time adopter per paragraph 3 (c) of this Exposure Draft. 

 
In the first situation, we believe the entity should be able to continue to use the 
accounting previously used and should not be forced to adopt IFRSs for the first time 
as required by paragraph 7 of the Exposure Draft. We acknowledge that this 
alternative is already facilitated in paragraph 13 by applying the IFRSs that were 
effective in each period (SIC 8 approach). 
 
In the second situation we are uneasy about the inconsistent treatment of the two 
entities based on paragraphs 2 (a) (ii) and 3 (c) of the proposed IFRS. 
We believe it is important for every entity already reporting under IFRSs to assess 
carefully whether IFRSs were really the basis of accounting used and agree with the 
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thought in BC7 that the test for concluding whether the basis was IFRSs should be 
similar to an auditor’s thought process in deciding whether to issue an ‘except for’ or 
an adverse opinion. 
We also support the point made in the final sentence of BC7 that if the departures 
from IFRSs were so pervasive that an auditor would issue an adverse opinion, an 
entity should conclude that its basis of accounting was not IFRSs. 
 
We support the exemptions provided in paragraph 5 for subsidiaries that have 
prepared financial statements under IFRSs for consolidation purposes in the past, but 
for practical reasons we suggest changing the wording in paragraph 5 (b) from “…the 
owners of the minority interests, including those not otherwise entitled to vote, 
unanimously agree that the subsidiary is not treated as a first-time adopter…” to 
“…none of the owners of the minority interests, including those not otherwise entitled 
to vote, objects to the subsidiary being treated as a first-time adopter…”. 
 
 
 

Q2. The proposed IFRS proposes a requirement that an entity shall prepare its 
opening IFRS balance sheet using accounting policies that comply with each 
IFRS effective at the reporting date for its first IFRS financial statements.  
Paragraphs 13-24 propose limited exemptions from this requirement.  
Are all of these exemptions appropriate?  Should the Board amend any of 
these exemptions or create any further exemptions (paragraphs BC11-BC89)?  
If so, why? 
 
 
Response 

 
We support the general principle in paragraph 7 that an entity should use the same 
accounting policies throughout all periods presented in its first IFRS financial 
statements and that those policies should comply with each IFRS effective at the 
reporting date. We accept that the intention of the proposed standard is that first-time 
adopters should be required (rather than permitted) to use all the exemptions in 
paragraphs 16 - 24 unless they choose to use the approach set out in paragraph 13. 
We agree that entities should not be permitted to cherry pick which exemption they 
wish to apply. This improves comparability over all periods presented by entities that 
issue financial statements for the first time in complete compliance with IFRSs. 

 
Further, we note that paragraph 13 states that if an entity does not use the 
exemptions “it shall apply the IFRSs that were effective in each period and may 
therefore need to consider superseded versions of IFRSs if later versions require 
prospective application.” We assume it means all relevant superseded versions of all 
IFRS and transitional arrangements have to be applied, but we still believe the 
standard should make it clear whether this really means all or only those IFRSs 
relating to the exemptions.  
 

 However, we believe paragraph 13 is unclear as regards entities that choose not to 
make use of the exemptions. Logically we believe that the principle set out in 
paragraph 7 applies since paragraph 13 is based on that principle. Thus an entity 
would apply the IFRSs effective at the reporting date for its first IFRS financial 
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statements retrospectively. This also meets the primary objective of comparability 
between entities applying IFRSs for the first time. 

 The second part of paragraph 13 suggests that entities that choose not to use the 
exemptions should use the IFRSs that were effective in each period (SIC 8 
approach). Clarification is therefore needed whether it is intended that the paragraph 
7 principle should apply in such a case or the SIC 8 approach. 

  
 Our view is that the normal basis should be the paragraph 7 principle approach. 

However, we can envisage circumstances where entities have in the past applied the 
recognition and measurement principles of IFRSs fully but have failed to give some 
required disclosures or have simply omitted the explicit and unreserved statement of 
compliance with all IFRSs. In those cases entities should, in our view, be given the 
option to apply the full “SIC 8 approach”. 
 
 
 

Q3. Paragraphs 28-37 of the proposed IFRS deal with presentation and disclosure 
requirements (see also paragraphs BC90-BC97).  Are all of these disclosures 
appropriate?  Should the Board require any further disclosures or eliminate or 
amend any of the proposed disclosure requirements? If so, why? 
 
 
Response 
 
We regard all of these disclosures as appropriate. However, paragraph 32 requires 
an entity to explain how the change of basis of accounting has affected the financial 
statements. The Exposure Draft does not indicate how much detail is required and 
we therefore suggest including more guidance possibly by way of an example. For 
instance it may be required to disclose the effects of change before and after tax, and 
the changes could be required to be disclosed for each group of assets and liabilities 
– for instance for intangibles, inventory, property, plant and equipment or receivables. 
Clarification should be provided by giving examples. 
 
 
 

Q4. Do you have any other comments on the Exposure Draft? 
 

1. Paragraph 2 sets out the criteria for classifying entities as first-time adopters.  
Amongst other criteria an entity is a first-time adopter if it “prepared financial 
statements under IFRSs for internal use only, without making them available to the 
entity’s owners or other external users;…” 
 A literal reading of paragraph 2(b) suggests that an entity which provided only its 
regulators but not other external users with its IFRS financial statements would not 
qualify as a first-time adopter. We are not convinced that was intended and believe 
clarification is needed in the standard. 

 
 
2. BC13 describes the concept of “undue cost or effort”. We agree that determining 

cost-based measurement under IFRSs for an asset or liability at the date of transition 
to IFRSs may require undue cost or effort and that in such a case an alternative 
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measure should be applied. However, we believe that ‘’undue cost or effort” is open 
to very wide interpretation and therefore its use should be limited.  We suggest the 
Board gives careful consideration to the use of the exemption. Further guidance and 
examples clarifying the meaning and use of the “undue cost or effort” exemption 
should be provided in order to avoid conflicting interpretations which would 
undermine overall reliability and comparability of IFRS financial statements.  
 
 

3.  The treatment of negative goodwill for first-time adopters is described in Appendix B 
Business Combinations B1(e). We recognise that this prohibition against recognition 
of negative goodwill in an opening IFRS balance sheet reflects a proposal in phase I 
of the IASB’s project on business combinations. However, we find the proposals 
confusing because:  
(i) under paragraph 20 (b) goodwill (presumably both positive and negative) should 

be shown under the opening IFRS balance sheet at its carrying amount under 
previous GAAP,  

(ii) under existing standards negative goodwill can be recognised, 
(iii) in the Appendix B1(e) it is said that an entity shall not recognise negative goodwill 

in its opening balance sheet – based on a proposal for a new standard on 
Business Combinations not yet published as an Exposure Draft. 

We believe that the standard for First-time Application should be based on existing 
standards and should not anticipate future standards still to be agreed. In addition the 
treatment of negative goodwill should be dealt with in the standard itself rather than 
in the Appendix. 

 
 
4. Appendix B Business Combinations Example 4 shows that, where an entity has 

acquired a subsidiary and, using its previous GAAP, has written goodwill off to equity, 
it should not make any adjustment when moving to IFRSs. However, the example is 
silent as to what happens if the subsidiary is subsequently resold. If it were to be 
resold for the original acquisition price the group will appear to have made a profit 
(equal to the amount of goodwill previously charged to equity) if the profit is taken 
wholly to income rather than to equity. To avoid this distortion a number of national 
standards have safeguards the effect of which is that only the profit in excess of 
goodwill previously written off to equity is taken to income.  

 A similar safeguard against the recognition of artificial profit is needed in the IFRS. 
(Note that in certain countries it is assumed - for the purpose of the calculation of 
profit that may be fairly recognised - that goodwill written off to equity would 
otherwise have been amortised over 5 years so that only a proportion of the profit on 
sale would be realised in that way.) 
 
 

5. Paragraph 20 (b) (ii) of the Exposure Draft requires an impairment test for goodwill 
applying IAS 36. The test is to be done regardless whether there is any indication 
that goodwill may be impaired or not. EFRAG agrees with the general approach. 
Whilst we believe that any impairment so revealed should be dealt with in equity (in 
accordance with paragraph 12) it has been suggested to us that the final words of 
paragraph 20 (b) (ii) “...and in recognising any impairment loss” suggest that the IAS 
36 treatment of losses (taken to income) is intended. It would be useful to clarify the 
treatment and remove the wording referred to above which is the cause of confusion. 


